Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-08@23:46:28 GMT

ریشه آیین «شیرخوارگان حسینی» در رسوم مذهبی همدان

تاریخ انتشار: ۴ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۸۶۵۰۰

ریشه آیین «شیرخوارگان حسینی» در رسوم مذهبی همدان

ایسنا/همدان آیین‌های ماه‌های قمری که آیین‌های عاشورایی زیرمجموعه آن است، در گوشه و کنار ایران، با زندگی مردم پیوند خورده‌اند و در هر شهر و روستایی با روایت خاص خود برگزار می‌شوند.

این آیین‌ها در استان همدان به سبب پیشینه تاریخی و مذهبی از تنوع بالایی برخوردار است و با گذر زمان جای خود را در دل مردمان این دیار باز کرده‌ به طوریکه در برخی از مناطق تصور عزاداری و ‌سوگواری امام حسین(ع) بدون برگزاری این آیین‌ها مشکل است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان در این باره به خبرنگار ایسنا می‌گوید: از شاخص‌ترین آیین‌های ماه محرم در استان همدان که ثبت ملی شده، تعزیه شهر مریانج، تعزیه روستای درگزین، مراسم سوم امام حسین(ع) و سنت سقایی در شهر همدان است.

فریبا نعمتی با بیان اینکه به تازگی نیز پرونده برگزاری مراسم شاهزاده علی اصغر(ع) را برای ثبت ملی آماده کرده و به مرکز فرستاده‌ایم، توضیح می‌دهد: این مراسم همان برنامه نمادین شیرخوارگان است که حدود هفت سال است در سراسر کشور برگزار می‌شود، این رسم در همدان پیشینه طولانی دارد و از قدیم‌الایام برگزار می‌شده است بنابراین به علت قدمت طولانی و ریشه داشتن در آداب و رسوم مذهبی همدانی‌ها قابلیت ملی شدن را دارد.

وی شاخص‌ترین مراسم عزاداری در استان همدان را مراسم سوم امام حسین(ع) می‌داند و بیان می‌کند: در روز سوم شهادت سید و سالار شهیدان هئیت‌های شاخص همدان مانند هئیت‌های امامزاده یحیی(ع)، عباسیه جولان و ... در میدان امام(ره) جمع می‌شوند و مراسم سوم را اجرا می‌کنند.

نعمتی ادامه می‌دهد: این مراسم به این صورت است که برخی هیئت‌ها کارهایی که قوم بنی اسد پس از به شهادت رساندن امام حسین(ع) و خاندان مطهرش انجام داده‌اند را به صورت تعزیه و نمادین اجرا و حرکت می‌کنند.

وی درباره سنت سقایی همدان هم شرح می‌دهد: این سنت قدیمی به همت مردان سیاه‌پوش و جام به دستِ عباسیه‌ها و حسینیه‌ها تا امروز زنده مانده است، سقاها با پای برهنه و خلوص و ‌فروتنی با ذکری حزن‌انگیز در دسته‌ها حرکت می‌کنند و به تشنگان آب می‌دهند.

نعمتی با بیان اینکه سقاهای همدان خود را مرید سقای دشت کربلا می‌دانند، می‌گوید: آب به عنوان یک عنصر مقدس و از مهمترین عناصر واقعه عاشورا محسوب می‌شود و در حقیقت حضرت عباس(ع) و امام حسین(ع) به آب تقدس بخشیدند بنابراین عباس‌بن‌علی(ع) یکی از شخصیت‌های اصلی و ‌معنوی این مراسم است و آب دادن نیز به نوعی ادای نذر و احترام به شهدای کربلاست. 

کارشناس مردم‌شناسی اداره‌کل میراث فرهنگی استان همدان اضافه می‌کند: سقاها از معدود دسته‌های سوگواری هستند که هنوز هم لباس آیینی به تن می‌کنند و هرگز بدون لباس ویژه خود وارد دسته نمی‌شوند و ذکر نمی‌گویند.

وی درباره شاخصه‌های تعزیه مریانج توضیح می‌دهد: تعزیه مریانج بسیار مفصل است و اجرای آن چند روز طول می‌کشد، تعزیه‌خوانان در هر روز بنا به مناسبت آن روز تعزیه اجرا می‌کنند، مثلاً تعزیه‌های حضرت علی‌اکبر(ع)، حضرت علی‌اصغر(ع)، حضرت قاسم(ع)، تعزیه حر بن ریاحی و ... در مریانج با آب و تاب فراوان برگزار می‌شود همچنین آوردن لشگر و وسایل نمایشی مفصل و آتش زدن خیمه بسیار زیبا نمادین اجرا می‌شود، علاوه بر این تمام خانه‌ها اقدام به نذری دادن می‌کنند.

نعمتی در رابطه با ویژگی ممتاز تعزیه روستای درگزین هم اظهار می‌کند: از گذشته‌ تاکنون تعزیه در این روستا به صورت مستمر و مداوم اجرا و سینه به سینه به فرزندانشان منتقل شده است، اهالی روستا ترک زبان هستند و نوحه‌ها و شعرهای تعزیه را با سوز و گداز خاصی می‌خوانند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری عاشورا استان همدان امام حسین ع آیین ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۸۶۵۰۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسینی: امروزه فریاد حمایت از غزه در غرب طنین‌انداز شده است

معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: ظلم ستیزی و دفاع از مظلوم به عنوان یکی از آموزه های مکتب اهل‌بیت، مرزهای جغرافیایی را درنوردیده است و فریاد حمایت از مردم مظلوم غزه در غرب طنین‌انداز شده است. - اخبار سیاسی -

به گزارش حوزه دولت خبرگزاری تسنیم، سیدمحمد حسینی معاون رئیس‌جمهور در امورمجلس، در سخنرانی غیرحضوری برای ایرانیان مقیم منچستر انگلیس به‌مناسبت سالروز شهادت امام صادق (ع) اهمیت شناخت و معرفی ائمه اطهار و آموزه‌های اینشان را نه‌تنها برای مسلمانان و شیعیان بلکه برای همگان حائز اهمیت و تاثیرگذار دانست و گفت: در حدیثی آمده است «اگر مردم زیبایی‌ها سخن ما را بشنوند از ما تبعیت می‌کنند» چون حرف حق و سخنی که با  فطرت پاک آدمی سازگاری داشته باشد مشتاقان زیادی دارد و ضرورت دارد که تبیین سیره و سلوک و معرفی ائمه با رفتار پسندیده راویان آن آمیخته شود تا لاجرم بر دل‌ها بنشیند.

بیداری دانشگاهیان آمریکا حاصل رسوایی رژیم صهیونیستی است وی اهمیت شناخت و تبیین سیره و رفتار فردی و اجتماعی ائمه اطهار از جمله امام جعفر صادق(ع) را مورد تاکید قرار داد و گفت: امروز که ظلم‌ستیزی و دفاع از مظلوم به‌عنوان یکی از آموزه‌های مکتب اهل بیت مرزهای جغرافیایی را در نوردیده و فریاد حمایت از مردم مظلوم غزه در آسمان غرب طنین‌انداز شده بیش از گذشته مسئولیت داریم که گفتار و رفتار ائمه معصومین را به دنیا معرفی کنیم.

معاون پارلمانی رئیس‌جمهور با اشاره به ویژگی‌های امام جعفر صادق (ع) اظهار داشت: ایشان در مقطعی به سر می‌بردند که امکان و مجال تبیین معارف اسلام ناب وجود داشت تا هم اعتقادات، احکام و اخلاق اسلامی را بیان کنند و هم راه مبارزه با ظلم و بیداد و ستم را برای یارانشان و پیروان اهل بیت در طول تاریخ تشریح کنند.

حسینی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه فرد مومن و پیرو اهل بیت نمی‌تواند نسبت به مسائل روز و آنچه در اطراف خود می‌گذرد بی‌تفاوت باشد اظهار داشت: اینکه ائمه اطهار به شهادت رسیدند به خاطر این بود که فعالیت اجتماعی داشتند و الا اگر در گوشه‌ای به نماز و عبادت فردی می‌پرداختند کسی با آنها کاری نداشت اما چون حرف از حق، مبارزه با ظلم، دفاع از مظلوم، عدالت اجتماعی، رعایت حقوق مردم می زدند و ظلم نسبت به مردم را برنمی‌تابیدند یکی پس از دیگری توسط خلفای جور به شهادت رسیدند.

وی با اشاره به حوادثی که در دانشگاه‌های غرب در اعتراض به جنایات رژیم صهیونیستی و حامیانش علیه مردم مظلوم غزه آغاز شده است، گفت: امروز در دانشگاه‌های آمریکا و اروپا برای دفاع از مظلوم هنگامه‌ای برپا شده است. اینکه باید از مظلوم دفاع کرد و در مقابل ظالم، مقاومت و ایستادگی داشت از آموزه‌های ائمه اطهار است. امروز حتی کسانی که مسلمان نیستند خواهان پایان نسل‌کشی، کودک‌کشی و جنایت علیه مردم مظلوم و بی‌پناه فلسطین و غزه هستند و سکوت مدعیان حقوق بشر، حقوق زن، آزادی بیان و دموکراسی به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.

معاون رئیس جمهور در امور مجلس، خاطرنشان کرد: امروز این بیداری که در عالم برای دفاع از مظلوم شکل گرفته، بسیار ارزشمند است و صدور انقلاب که در اوایل پیروزی امام خمینی از آن سخن می‌گفت این بود که فرهنگ عدالت و حق خواهی و دفاع از مظلوم در بین ملت‌ها مورد توجه قرار بگیرد. امروز همه وظیفه داریم با جهاد تبیین و اطلاع رسانی به موقع، جنایات و  اغواگری سلطه‌گران و متجاوزان را آشکار کنیم و اجازه ندهیم به اهداف شوم خود دست یابند.

حسینی در ادامه با بیان اینکه امروز در کشورمان با اهتمام دولت مردمی وفاق و همگرایی خوبی حاکم شده است و کشور در مسیر پیشرفت و آبادانی روز افزون قرار دارد، اظهار داشت: با اقدامات دولت مردمی تعاملات جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی با کشورهای جهان به ویژه کشورهای همسایه و منطقه افزایش قابل توجهی داشته و در همین مدت عضویت در سازمان‌های منطقه‌ای و جهانی از جمله شانگهای، اتحادیه اقتصادی اورآسیا و بریکس، فرصت مناسبی برای تبادلات تجاری و سرمایه‌گذاری خارجی  فراهم کرده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • گرفتاری‌های ما در چه چیزی ریشه دارد؟
  • برپایی ویژه‌ برنامه‌های «در مسیر بهشت» هم‌زمان با میلاد امام‌رضا(ع)
  • مردم این شهر امروز پنجاه بِدَر را جشن گرفتند/ جشنی که مدارس را هم تعطیل می‌کند!
  • «پنجاه به دَر» قزوینی‌ها چگونه مدارس را تعطیل کرد؟ (+عکس)
  • این مراسم به لطافت برگ گل برای نوزادان برگزار می‌شود| از آیین گل غلتان چه می‌دانید؟
  • نمایشگاه کتاب تهران امروز آغاز به کار می کند
  • آیین افتتاح سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار می‌شود
  • امروزه ریشه های شجره طیبه انقلاب اسلامی ایران مستحکم تر شده است
  • سخنرانی رئیسی در آیین تجلیل از مدال آوران و قهرمانان ورزشی آغاز شد
  • حسینی: امروزه فریاد حمایت از غزه در غرب طنین‌انداز شده است